AntikorupcijaDržavno odvjetništvoHrvatskaPravosuđeSudovi

Masoni ne smiju biti na čelu DORH-a

Jelenićevo članstvo u udruzi Slobodnih zidara direktno krši odredbe Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika.

Nakon saznanja da je bivši Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić dio udruge Slobodnih zidara, odnosno masona, pokrenuti su postupci koji su u konačnici doveli do njegove smjene.

Politička stranka Živi zid podnijela je prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa protiv Jelenića u kojemu je navedeno da nije naveo članstvo u masonskoj udruzi, te da su zatražili njegovo pismeno očitovanje. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potom je na nadležno postupanje poslalo prijavu Etičkom povjerenstvu DORH-a.

Etičko povjerenstvo je od udruge “Veliki Orijent Hrvatske” tražilo dokumente u kojima bi se utvrdilo činjenično stanje i odnos koji takve udruge imaju prema članovima, odnosno državi, što je VOH odbio. Potrebne informacije su našli na internetu i uočili da prihvaćanje obveze “poslušnosti zakonima Bratstva” predstavlja “neprimjereni vanjski utjecaj” u smislu čl. 3. točka. 2. Etičkog kodeksa, jer osim prisege koju polažu državnoodvjetnički dužnosnici i točka 1. članka 3. Etičkog kodeksa jasno određuje da je državnoodvjetnički dužnosnik dužan postupati isključivo “sukladno Ustavu Republike Hrvatske, međunarodnom pravu, zakonima i drugim na zakonu utemeljenim propisima…”, a “zakoni Bratstva” ne potpadaju ni pod jednu od ovdje taksativno navedenih odrednica.

Etičko povjerenstvo stoga je na sjednici održanoj 12. listopada 2020. donijelo je mišljenje da Jelenićevo članstvo u udruzi Slobodnih zidara direktno krši odredbe Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika.

“Članstvo u udrugama Slobodnih zidara u suprotnosti je s načelom nepristranosti, načelom dostojanstva i načelom lojalnosti Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika i nespojivo je s obnašanjem dužnosti državnog odvjetnika ili zamjenika državnog odvjetnika”, zaključilo je povjerenstvo.

Nedopustivo je da organizacije koje se temelje na tajnosti i apsolutnoj hijerarhijskoj poslušnosti imaju utjecaj na ključne pozicije u demokratskoj državi. Vlast bi se trebala birati na izborima, a odgovornost i odanost političara i javnih službenika treba biti prema državi i sugrađanima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button