HrvatskaTemeZaštita okoliša

Odgovor fonda za okoliš pokazuje da isti i dalje financira CGO-e

Znamo da su Centri za gospodarenje otpadom (CGO) gubitaši i da ekološki narušavaju našu državu. Upitali smo stoga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja su dodatna ulaganja radili u CGO-e diljem Hrvatske, odnosno koliko su ih ti gubitaši koštali do sad.

Europska unija financirala je i forsirala projekte Centara za gospodarenje otpadom diljem Republike Hrvatske. Mi smo upozoravali da su ti projekti neprilagođeni za naše potrebe, da trebemo decentralizirana i ekološki prihvatljiva rješenja, međutim HDZ/SDP-ovci su po starom običaju napravili loše projekte samo kako bi raspodijelili EU lovu svojim ortacima. 

Danas znamo da su CGO-i gubitaši i da ekološki narušavaju našu državu.

Danas znamo da su CGO-i gubitaši i da ekološki narušavaju našu državu. Upitali smo stoga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja su dodatna ulaganja radili u CGO-e diljem Hrvatske, odnosno koliko su ih ti gubitaši koštali do sad. Radi se o znatnim sredstvima utrošenim na sljedeće dodatne projekte: 

1. HALA ZA BALIRANJE – CGO BIKARAC

Temeljem Ugovora o sufinanciranju izgradnje hale za smještaj balirke za baliranje papira na CGO Bikarac od 1. kolovoza 2019. godine,  Fond je sufinancirao radove sa sredstvima u iznosu od 159.267,7 EUR.

Predmet sufinanciranja je izgradnja zatvorene hale, na postojećem platou reciklažnog dvorišta unutar Centra za gospodarenje otpadom Bikarac (CGO Bikarac).

2. IZGRADNJA PLOHE 1 C U SKLOPU CGO MARIŠĆINA

Ekoplus d.o.o. i Fond sklopili su 21. srpnja 2022. godine Ugovor o sufinanciranju radova Izgradnje Plohe 1 C u sklopu CGO Marišćina u iznosu od 995.117,32  EUR.

Predmet sufinanciranja su radovi na izgradnji donjeg brtvenog sloja, sustava odvodnje i prvog dijela sustava otplinjavanja na odlagališnoj plohi 1C.

3. SUFINANCIRANJE TROŠKOVA ZBRINJAVANJA GORIVA IZ OTPADA SA CGO MARIŠĆINA

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ekoplus d.o.o. su 2020. godine potpisali Ugovor o sudjelovanju Fonda u sufinanciranju troškova zbrinjavanja goriva iz otpada s CGO Marišćina,

kojim je definirano je da će Fond sufinancirati opravdane troškove zbrinjavanja goriva iz otpada sredstvima kapitalne pomoći Fonda u iznosu najviše do 743.247,73 € /5.600.000,00 kn.

Nakon toga potpisana su još dva dodatka spomenutog Ugovora kojima se produžuje rok isplate definiranih sredstava.  Do kraja 2022. godine utrošeno je 550.697,98 € /4.149.233,94 kn, a ostatak će se utrošiti do kraja 2023. godine.

4. SUFINANCIRANJE TROŠKOVA ZBRINJAVANJA GORIVA IZ OTPADA SA CGO KAŠTIJUN

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Kaštijun d.o.o. su 2020. godine potpisali Ugovor o sudjelovanju Fonda u sufinanciranju troškova zbrinjavanja goriva iz otpada kojim je definirano da će Fond

sufinancirati opravdane troškove zbrinjavanja goriva iz otpada sredstvima kapitalne pomoći Fonda u iznosu najviše do 743.247,73 €/ 5.600.000,00 kn.

Nakon toga potpisana su još dva dodatka spomenutog Ugovora kojima se produžuje rok isplate definiranih sredstava.  Do kraja 2022. godine utrošeno je 669.730,45 €/ 5.046.084,08 kn, a ostatak će se utrošiti u 2023. godini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button