Iz medijaRaznoSVETeme

Ulazak Crne Gore u EU je politička odluka Bruxellesa

“Ulazak bilo koje zemlje u EU politička je odluka Bruxellesa i nema mnogo veze s razvijenošću, stupnjem razvoja demokracije i ozbiljnosti borbe protiv korupcije,” rekao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić na upit portala “Vijesti”.

“Ulazak bilo koje zemlje u EU politička je odluka Bruxellesa i nema mnogo veze s razvijenošću, stupnjem razvoja demokracije i ozbiljnosti borbe protiv korupcije,” rekao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić na upit portala “Vijesti” o tome smatra li je Crna Gora dramatično usporila na putu prema EU. Kazao je kako je EU spremna zažmiriti na jedno oko što se tiče korupcije, siromaštva, sudstva, baš kao što je to bilo u Hrvatskoj ili u Bugarskoj, ako je u interesu EU da se učlanjenje dogodi. 

Ustavni sud Crne Gore nema kvorum za rad od rujna prošle godine, nakon što je u mirovinu otišao jedan od sudaca.

Nedavno su ministri vanjskih poslova Austrije i Slovenije uputili upozorenje da će blokirati pregovore s EU ako Crna Gora ne riješi problem s Ustavnim sudom, međutim Sinčić kaže kako nikakvih službenih razgovora o blokadama nije bilo u Europskom parlamentu. Podsjetimo, Ustavni sud Crne Gore nema kvorum za rad od rujna prošle godine, nakon što je u mirovinu otišao jedan od sudaca, a prethodno ih je već bilo umirovljeno troje. Na sjednici Ustavnog suda je postignuta suglasnost za tri kandidata, a o četvrtom odlučuje Skupština. 

Postojeća kriza je u suštini uzrokovana borbom političkih stranaka za moći.

”Ustavni sudovi su prvenstveno politički sudovi. Samim time postojeća kriza je u suštini uzrokovana borbom političkih stranaka za moći. Dok to građani ne shvate i dok to ne kazne, čak i da se sutra suci izaberu građani time dugoročno mnogo ne dobivaju u smislu razvoja demokracije i standarda života”, rekao je Sinčić. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button